~layan~

Friday 10 June 2011

doughnut..owhh..donut...


nampak sedap kan??
yes it is..
tringat dulu2 mase wat donut ptg2...asal mlm jer dah penyet or dah tak sedap..
sorang pon dah tak sanggup nk mkn, even waktu ptg berebut2 nk mkn (budget mcm wat sedap sgt jer)
so..penyelesaiannya..tanyalah pada yang pakar..pastinya my mum..
dia kata kalau nak buat donut sedap n bertahan lama kene tambah ubi kentang yang dah direbus n dikisar ke dalam adunan..
kalau kite guna sekilo tepung gandum,
ubi kentang guna dalam 5 biji jer..
mase kisar kentang campur air,
then mase adun jgn cmpur air byk2..
pastu wat mcm biase, campur mauripan n garam skit..tepung of course lah..
Kalau sy kat dapur, mak mst dtg, alasan mak nak tolong2..
Tp...
Sebenarnya..dia serik kalau anak bungsu dia ni sepahkan dapur,
n hasil masakan plak mengecewakan...
So..
Dia akan teman sy didapur (safe mood)
Hasilnyer..
Yeayyy!! Donut siap! thanks mum..

2 comments: